Pytania

Dlaczego na Mount Evereście woda wrze już przy 68°C?

Autor: arcybook, Dodano: 2015-11-12
Fizyka
Dlaczego na Mount Evereście woda wrze już przy 68°C?
Odpowiedź:
Ponieważ na każde 100 metrów nad poziomem morza temperatura wrzenia wody spada o ok. 0.6 °C.
... na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza z powodu ciśnienia. Na każde 100 metrów nad poziomem morza temperatura wrzenia wody spada o ok. 0.6 °C. Dlaczego tak się dzieje? Im wyżej tym niższe ciśnienie i niższa temperatura wrzenia, im mniejszy nacisk na powierzchnię cieczy, tym łatwiej cząsteczkom cieczy jest uciec (wyparować). Przy większym ciśnienie cząsteczki różnych pierwiastków zderzają się np: ze cząsteczkami powietrza, trudniej jest im się wtedy poruszać.

Podobne tematy:
· Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?
· Czy człowiek może biegać po wodzie?
· Dlaczego mokra koszula schnie na mrozie?
Zobacz także
Z jakim głównym problemem borykają się konstruktorzy najszybszych aut świata?
Co może spowodować zbyt intensywny pocałunek?
Prawda czy bzdura? Jak miała na imię lektorka, która podłożyła głos do syntezatora mowy Ivona?