Pytania

Do czego w cieście służą drożdże?

Autor: arcybook, Dodano: 2015-11-10
Większość osób zajmujących się wypiekami wie, że ciastko musi być wyrośnięte i puszyste, aby tak się stało należy dostarczyć do ciasta odpowiednią ilość pęcherzyków gazu. Jedną z popularniejszych metod dostarczania pęcherzyków jest użycie drożdży. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które cukier przerabiają m.in. na dwutlenek węgla, dostarczając przy tym wypiekowi odpowiedniej ilość pęcherzyków. Inna metoda to zastosowanie składników zawierających wodę (w trakcie pieczenia woda zamienia się w parę wodną), mąkę należy przy tym przesiać przez sitko, a ciasto należy ugnieść. Ostatnią najpopularniejszą metodą jest metoda chemiczna, która polega na dodaniu do ciastka sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu, częsty składnik proszku do pieczenia). Jak w przypadku drożdży ciasto wyrośnie już podczas ugniatania, tak w przypadku sody oczyszczonej ciasto urośnie dopiero w piekarniku.

Podobne tematy:
· Czy proszek do pieczenia zabija mrówki?
· Co z tego wyjdzie?
· Z jakiego ciasta robi się podstawową wersję pizzy?
Zobacz także
Jakiego koloru samochody są najczęściej produkowane?
Czy bieganie na czczo działa odchudzająco?
Co znajdowało się w paczce, którą uratował i nigdy nie otworzył główny bohater filmu “Cast Away”