Pytania

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Autor: wiki, Dodano: 2015-06-06
Różności
Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
Odpowiedź:
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii.
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury. (www.techpedia.pl)
Zobacz także
Co to za ptak?
Jak motyle wąchają?
Pechowa liczba dla Włocha to ....