Pytania

Kiedy ziemniak jest trujący?

Autor: wiki, Dodano: 2015-04-30
Jeżeli pod skórką ziemniak jest zielony nie należy go dalej przygotowywać i jeść, takie warzywo zawiera bowiem solaninę, która w większych ilościach jest substancją toksyczną. Najczęstszym powodem zepsucia ziemniaków jest nieprawidłowe przechowywanie, podczas którego ziemniaki zaczynają kiełkować i tym samym zwiększają ilość solaniny (głównie w łupinie i kiełkach). Ziemniaki należy przechowywać w miejscu bez dostępu światła, pod ich wpływem zielenieją i nabierają gorzkiego smaku. Ziemniaki powinny być przechowywane w przewiewnych opakowaniach np: papierowych. (www.techpedia.pl)
Zobacz także
Która z potraw w McDonaldzie jest bardziej tucząca, sałatka czy hamburger?
Prawda czy bzdura? Rząd niemiecki chce skopiować polski pomysł portalu dla bezdomnych.
Domowe koty mogą przeżyć bez picia wody.