Pytania

Kiedy ziemniak jest trujący?

Autor: wiki, Dodano: 2015-04-30
Jeżeli pod skórką ziemniak jest zielony nie należy go dalej przygotowywać i jeść, takie warzywo zawiera bowiem solaninę, która w większych ilościach jest substancją toksyczną. Najczęstszym powodem zepsucia ziemniaków jest nieprawidłowe przechowywanie, podczas którego ziemniaki zaczynają kiełkować i tym samym zwiększają ilość solaniny (głównie w łupinie i kiełkach). Ziemniaki należy przechowywać w miejscu bez dostępu światła, pod ich wpływem zielenieją i nabierają gorzkiego smaku. Ziemniaki powinny być przechowywane w przewiewnych opakowaniach np: papierowych. (www.techpedia.pl)
Zobacz także
W północnej Polsce latem dzień trwa o godzinę dłużej niż na południu Polski, w zimie jest na odwrót.
Jak powstał tonik?
Jaką wysokość ma najwyższa góra w Układzie Słonecznym?