Pytania

Co należy jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Autor: wiki, Dodano: 2015-03-16
Zdrowie-medycyna
Co należy jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?
Odpowiedź:
Błonnik, warzywa, owoce, ryby, kwasy Omega-3.
Weganie i wegetarianie wykazują o 22 procent niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, natomiast osoby, które dodatkowo jadły ryby zmniejszyli ryzyko zachorowalności, aż o 43 proc. Kluczem zapewne do zrozumienia tych prawidłowości są kwasy omega-3, którego doskonałym dostarczycielem są ryby morskie, orzechy, czy olej lniany oraz błonnik, który w dużych ilościach występuje w diecie wegetariańskiej.
Zobacz także
Prawda czy bzdura? Wypicie piwa po nauczeniu się czegoś nowego pozwala lepiej utrwalić wiedzę.
Kiedy zatonął Titanic?
Czy płatki śniadaniowe działają odchudzająco?