Pytania

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Autor: wiki, Dodano: 2015-03-09
Różności
Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?
Odpowiedź:
Na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza, nie nabiera aromatu.
To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :) (Ireneusz Piotrzkowicz dla www.techpedia.pl)

Podobne tematy:
· Jakie czynniki wpływają na stan skupienia substancji?
Zobacz także
Ilu Polaków poleciało w kosmos?
Jak szybciej zapamiętywać?
Czy Zakon Krzyżacki istnieje do dnia dzisiejszego?