Pytania

Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?

Autor: wiki, Dodano: 2015-03-06
Zdrowie-medycyna
Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?
Odpowiedź:
Za sprawą rakotwórczego organicznego związku chemicznego - akrylamidu.
Wszystko za sprawą rakotwórczego organicznego związku chemicznego - akrylamidu. Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%). Może powstawać w temperaturze 120 °C. Akrylamid przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną), zwiększa ryzyko choroby serca, jak również wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca. Zawartość akrylamidu w pożywieniu przygotowywanym w domu jest minimalna w porównaniu do produkcji przemysłowej lub prowadzonej w restauracjach. Istotnym źródłem akrylamidu jest również dym tytoniowy. (Źródło: wikipedia, www.techpedia.pl)
Zobacz także
Która sieć fast-foodów jest w Rosji najpopularniejsza?
Jak mężczyźni w Hong Kongu określają atrakcyjność kobiety?
Który półwysep na Ziemi na największa powierzchnię?