Pytania

Z czego składa się przeciętna parówka?

Autor: wiki, Dodano: 2015-02-28
Różności
Z czego składa się przeciętna parówka?
Odpowiedź:
Powinny zawierać przynajmniej 50 procent mięsa.
Zgodnie z normami unijnymi parówki powinny zawierać przynajmniej 50 procent mięsa, najlepsze gatunki parówek mogą mieć nawet do 93 proc.. Niektóre, najtańsze parówki zawierają zamiast mięsa tzw. MOM - mięso oddzielane mechanicznie i mięso drobiowe oddzielane mechanicznie (MDOM). MOM powstaje z resztek mięsa, są to kawałki zmielonych kości (ok. 1 proc.), tkanka mięśniowa, tkanka łączna, chrząstki. MOM się szybko psuje dlatego musi być odpowiednio uzupełnione konserwantami (np: polifosforany). Bardzo ważnych składnikiem parówek jest woda, której w parówce może być nawet do 60 proc.. Oprócz mięsa (lub MOM) i wody w parówkach znajduje się tłuszcz. W parówkach znaleźć możemy również skrobie, zmielone korpusy, skóry wieprzowe, wzmacniacze smaku (Glutaminian sodu), konserwanty (Azotyn sodu, polifosforany), przeciwutleniacze, polepszacze, sól, stabilizatory, białko sojowe ............ smacznego :) (www.techpedia.pl)
Zobacz także
Co to jest triskaidekafobia?
Prawda czy bzdura? Aby nie dostać mandatu za picie w plenerze, wystarczy owinąć puszkę piwa papierem.
Co wydarzyło się 1914 roku podczas krótkiego rozejmu świątecznego?