Pytania

Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Autor: wiki, Dodano: 2015-02-23
Różności
Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?
Odpowiedź:
Woda w wyniku wysokiej temperatury uwalnia się rozsadzając przy tym ziarno.
Kluczem do tej zagadki jest woda, która w wyniku wysokiej temperatury uwalnia się rozsadzając przy tym ziarno. Popcorn „puchnie” najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując „puchnięcie” i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miękkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki. (wikipedia)
Zobacz także
Prawda czy bzdura? Świeżo upieczony małżonek zażądał natychmiasto­we­go rozwodu, po tym jak ujrzał twarz żony ...
Który kraj jest mniejszy - Watykan czy Monako?
Na ile koniczynek trafia się czterolistna?