Pytania

Czy "świeże" pieczywo w supermarkecie jest zdrowe?

Autor: wiki, Dodano: 2015-01-26
Zdrowie-medycyna
Czy
Odpowiedź:
Trudno takie pieczywo uznać za zdrowe.
Trudno takie pieczywo uznać za zdrowe, najpierw producent ciasta wypieka je w 65-85 procentach, w kolejnym etapie ciasto jest zamrażane (najczęściej przy użyciu ciekłego azotu). Tutaj może nastąpić długa przerwa, gdyż tak przygotowane i zabezpieczone ciasto może sobie w magazynie czekać miesiącami. Żeby wyglądało jak z reklamy musi być nafaszerowane konserwantami np: E282, E202, substancjami antypleśniowymi, barwnikami np: karmel nadaje brązowej skórki. Kiedy ma już trafić na półki jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Osoby o słabych żołądkach, astmatycy, uczuleniowcy, dzieci, kobiety w ciąży oraz matki karmiące, powinny możliwie jak najrzadziej spożywać tego typu pieczywo. (www.techpedia.pl)
Zobacz także
Jaki procent kobiet chciałoby, aby penis ich partnera był większy?
Jak Czesi obchodzą Wigilię?
Czy czosnek powinno się trzymać w lodówce?