Pytania

Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Autor: wiki, Dodano: 2014-11-14
Różności
Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?
Odpowiedź:
Kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność.
Co wpływa na rozrost pleśni: konserwanty w mięsie i bułce, sól, niska wilgotność, brak kontaktu z zarodnikami pleśni, brak dostępu do powietrza w miejscu produkcji burgera. Okazało się, że kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność. Otóż przechowywane burgery szybko traciły wagę, co oznaczało, że wyschły, a bez wilgoci nie rozwinie się pleśń. McDonald używa w swoich burgerach cienkich bułek i mięsa, wyschną zanim zgniją, oto cała tajemnica trwałości. Oczywiście burger zamknięty w szczelnym plastikowym worku szybko zgnije. Przy okazji warto wiedzieć, że według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w burgerze występuje średnio 38 różnych pestycydów, ale nie mają one wpływu na psucie się produktu.
Zobacz także
Dlaczego niedźwiedź polarny nie jada pingwinów?
Czy diament to węgiel?
Co, od strony prawnej, grozi twórcy “Mutant Giant Spider Dog”?