Pytania

Jakie dobrać piwo do posiłku?

Autor: arcybook, Dodano: 2017-09-18
Zdrowie-medycyna
Jakie dobrać piwo do posiłku?
Odpowiedź:
cięższe potrawy - lagery, pszeniczne do delikatnych potraw, desery - ciemne piwa
Specjaliści doradzają, aby do cięższych potraw mięsnych (smażonych, grillowanych) dobierać raczej piwa lagerowe (piwo dolnej fermentacji), nie ma przy tym znaczenia, czy jasne czy ciemne. Piwa pszeniczne (piwa górnej fermentacji, produkowanego ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy lub słodu pszenicznego) nadają się lepiej do delikatniejszych potraw np: wędlin, sałatek, grillowanych warzyw, czy serów. Do deserów (ciast, czekolady ...) polecane są ciemniejsze piwa np. porter (ciemne, mocne piwo górnej fermentacji).

Podobne tematy:
· Pijesz piwo, ale i tak nie przejdziesz tego quizu bezbłędnie
· O czym należy pamiętać pijąc piwo w Czechach?
· Czy piwo działa usypiająco?
Zobacz także
Prawda czy bzdura? Istnieje dowód na istnienie duszy.
Ile zapłacił za wyprawę w kosmos pierwszy kosmiczny turysta?
Ile w ciągu roku produkuje się wódki na świecie?