Pytania

Co sprawia, że pomidory są czerwone?

Autor: arcybook, Dodano: 2017-07-22
Fizyka
Co sprawia, że pomidory są czerwone?
Odpowiedź:
skóra pomidora odbija kolor czerwony
Kolor wszystkiego co nas otacza zależy od długości fali, którą odbija. Elektrony znajdujące się w atomach pochłaniają i emitują fotony o określonej długości fali. Tak więc jak łatwo wywnioskować pomidor jest czerwony, bo jego elektrony w atomach znajdujących się w skórze pochłaniają wszystkie fotony za wyjątkiem tych odpowiadających za kolor czerwony, które są odbijane. Dla porównania liście prawie wcale nie pochłaniają światła zielonego i dlatego są zielone.

Podobne tematy:
· Czy kolor różowy istnieje naprawdę?
· Jak atomy emitują światło?
· Liście prawie wcale nie pochłaniają światła .........
Zobacz także
Na którym kontynencie żyje najwięcej ludzi?
Ile w Ameryce w ciągu minuty jest zjadanych hamburgerów?
Co oznacza, gdy przyśni się patelnia?