Pytania

Dlaczego potrawy się soli?

Autor: arcybook, Dodano: 2017-07-09
Zdrowie-medycyna
Dlaczego potrawy się soli?
Odpowiedź:
wzmacnia smak potraw
Potrawy się soli, gdyż sól w niewielkich ilościach wzmacnia smak słodki, kwaśny, umami i redukuje smak gorzki. W dużych ilościach sól tłumi smak słodki, a podkreśla umami, co wykorzystywane jest w przypadku ostrzejszych potraw. W dawnych czasach sól służyła głównie do konserwowania żywności.

Podobne tematy:
· Prawda czy bzdura? Sól powoduje nadciśnienie.
· Sól czy cukier przyspiesza gojenie się ran?
· Czym można zastąpić sól?
Zobacz także
Czy odciski bosych stóp są tak samo unikalne jak odciski palców?
W którym roku powstała obecnie obowiązująca flaga Polski?
Czy naukowcy odkryli w kosmosie chmurę alkoholu etylowego o objętości 1000 razy większej niż Układ Słoneczny?