Pytania

Czy wodę na herbatę należy gotować tylko raz?

Autor: arcybook, Dodano: 2017-06-01
Zdrowie-medycyna
Czy wodę na herbatę należy gotować tylko raz?
Odpowiedź:
nie
Na temat wody na herbatę krążą różne mity, jeden z nich jest taki, że woda gotowana kilka razy ma właściwości rakotwórcze. Raczej nie jest to prawdą, ale należy pamiętać, że podczas kolejnych gotowań w skutek wyparowywania zwiększa się stężenie szkodliwych związków w wodzie. Dotyczy to szczególnie rzadko czyszczonych czajników. Warto również wiedzieć, że podczas kolejnych gotowań woda nie traci poziomu tlenu i z tego powodu na pewno nie traci smaku. Po osiągnięciu temperatury wrzenia w wodzie poziom tlenu zawsze jest ten sam - minimalny i kolejne gotowania nie zmieniają tego poziomu.

Podobne tematy:
· Czym się różni woda kranowa od tej sprzedawanej w sklepach?
· Woda podczas parowania z powierzchni skóry .............. organizm.
· Dlaczego woda w temperaturze naszego ciała wydaje się gorąca?
Zobacz także
Co oznacza, kiedy na desce rozdzielczej samochodu świeci się taka lampka?
Czy nowoczesny samolot pasażerski można pilotować w przypadku awarii całej elektroniki?
Dlaczego w USA domy najczęściej maluje się na czerwono?