Pytania

Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Autor: arcybook, Dodano: 2016-09-19
Zdrowie-medycyna
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?
Odpowiedź:
Sprawiają wrażenie świeżych.
Z badań neuroantropologa Johna Allena wynika, że chrupiąca przekąska jest postrzegana przez naszą centralę (mózg) jako świeża, czyli na pewno zdatna do spożycia. Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tzw. przyzwyczajenie sensoryczne, które działa jak schemat działania.

Podobne tematy:
· Jak zrobić zdrowe domowe chipsy?
· Kto wymyślił chipsy?
· Czy chipsy mogą być zdrowe?
Zobacz także
Ile komarów musi ugryźć człowieka, aby go zabić?
Który z organizmów żyjących na Ziemi wykorzystując siłę tylko własnych mięśni porusza się najszybciej?
Czy będąc zanurzonym na dnie 10-metrowego jeziora da się puścić bąka?