Pytania

Dlaczego pokrzywa parzy?

Autor: arcybook, Dodano: 2016-09-13
Natura
Dlaczego pokrzywa parzy?
Odpowiedź:
za sprawą włosków parzących
Pokrzywa parzy za sprawą włosków parzących (trichomy), które działają jak igły. W momencie zetknięcia z ciałem igiełki wstrzykują w skórę powodujący pieczenie kwas mrówkowy i acetylocholinę, zawarta w nich histamina wywołuje dodatkowo świąd. Aby nie zostać ukłuty przez pokrzywę najlepiej chwytać roślinkę z dołu do góry. Pokrzywa parzy, aby chronić się przed niektórymi roślinożercami, w przypadku człowieka nie należy się za bardzo przejmować, bo podobno poparzenie pokrzywą zapobiega reumatyzmowi. Miejsc poparzonych nie należy myć przez 2-3 dni.

Podobne tematy:
· Czy pokrzywa jest jadalna?
· Czy rośliny czują, że są zjadane?
· Czy poparzenie pokrzywą jest dobre dla zdrowia?
Zobacz także
Z którego szkolnego przedmiotu Jimi Hendrix osiągał najgorsze wyniki?
Ile średnio każdego roku jest trzęsień ziemi w Japonii?
Co po hawajsku oznacza słowo