Pytania

Z jakiego powodu miłośnicy chleba w średniowieczu mieli narkotyczne odloty?

Autor: arcybook, Dodano: 2016-01-21
Wszystko za sprawą pasożytniczego grzyba - sporyszu, który atakował zmagazynowane zboża (żyto, jęczmień, pszenicę a nawet ryż). Sporysz jest źródłem alkaloidów np: ergobazyny, ergotoksyny i ergotaminy, to z niej szwajcarski chemik Albert Hofman uzyskał kwas lizergowy dla uproszczenia nazywany .... LSD. Nie jednak tak dobrze, zjadacz średniowiecznego chleba mógł nie tylko mieć niezłego tripa, ale mógł również zejść z tego świata. Sporyszowe chlebki były przyczyną przykurczów mięśni, prowadzących z powodu niedokrwienia do martwicy tkanek, szczególnie kończyn. Zatrucie sporyszem, było dawniej określane jako „ogień świętego Antoniego” lub „święty ogień” i prowadziło wielokrotnie do masowych halucynacji i zgonów. Obecnie producenci zbóż wyłapują "grzyba" i oddzielają od zdrowego ziarna.

Podobne tematy:
· Dlaczego kokaina został zdelegalizowana w USA?
· Jaki narkotyk dodawano do Coca-Coli do 1903 roku?
· Od którego narkotyku uzależniony był Adolf Hitler?
Zobacz także
Ile średnio kosztował jeden odcinek 2 sezonu “The Walking dead”?
Jaki był pierwotny napis górujacy nad Hollywood?
Czy mokre włosy powodują przeziębienie?