logo

zdrowie-medycyna
Czy pikantne jedzenie skraca życie?

Czy pikantne jedzenie skraca życie?
Jedzenie np. czerwonych papryczek chili zmniejsza prawdopodobieństwo zgonu z powodu choroby wieńcowej aż o 13 proc. (badania prof. Benjamin Littenberg z College'u Medycyny Larnera Uniwersytetu Vermont). Przypuszcza się, że prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza kapsaicynie, która odpowiada również za jej ostry smak. Związek ten znajduje się również w papryce rocznej (Capsicuum annuum), tzw. "czerwonej". Podobnym do kapsaicyny związkiem jest kapsaicynoid, który odpowiada za ostry smak np: pieprzu, ostrej papryki, kurkuminy i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Kapsaicyna zapobiega również otyłości, poprzez właściwości antydrobnoustrojowe zmienia pozytywnie mikroflorę jelit.
Popularne pytania
Ile mieszkańców liczyły USA w połowie XIX wieku?
Co to jest “arachnefilia”?
Czy astma jest chorobą śmiertelną?
Co należy zrobić, aby przy krojeniu cebuli nie leciały nam łzy?
Bambus to trawa czy drzewo?
Dlaczego w sklepie obok tańszego produktu sprzedawcy dodają podobny, ale droższy?
Które europejskie miasta w drugiej połowie XIX wieku były uznawane za stolice zimowej turystyki?
Co to za pojazd?
Czy wcześni chrześcijanie uważali, że wszystkie religie są równe?
Dlaczego w Indiach niektóre dziewczyny muszą poślubić drzewo?
Czy Meksykiem rządził cesarz?
Czy ból pleców ma swoje źródło w mózgu?
Jak się ubierać żeby ukryć brzuch?
Dlaczego się pocimy?