logo

historia
Jak wyglądały słodycze w czasach, w których nie znano czekolady i cukru?

Jak wyglądały słodycze w czasach, w których nie znano czekolady i cukru?
W czasach, w których nie znano cukru i czekolady rolę słodyczy pełniły owoce i orzechy maczane w miodzie. W starożytnych Egipcie obtaczano miodem ziarna drzewa świętojańskiego, daktyle, migdały, figi, natomiast Grecy i Rzymianie to samo robili z kwiatami i łodygami roślin, czy orzechami z sezamem.
Popularne pytania
Co to jest?
Ile statków z hiszpańskiej Armady zdołali zniszczyć Anglicy podczas inwazji na Wyspy w 1588 roku?
Jak groźny jest barszcz Sosnowskiego?
Co Adolf Hitler budował na wyspie Rugia?
Dlaczego Mongołowie nie okupowali Moskwy tylko ją zwasalizowali?
Ile godzin na dobę śpią goryle?
Co wyprodukowała firma Porsche dla Wehrmachtu w 1942 roku?
lle wynosi śmiertelna dawka kofeiny, która znajduje się w kawie lub herbacie?
Jak wiele ludzi żałuje, że kiedykolwiek zrobiło sobie tatuaż?
Który z organizmów żyjących na Ziemi wykorzystując siłę tylko własnych mięśni porusza się najszybciej?
Czy bieganie na czczo działa odchudzająco?
Ile lat ma AIDS?
Co jedzą dżdżownice?
Z jaką prędkością przeszywa nas ból?