logo

biologia-anatomia
Czy mięso gnije w jelitach?

Czy mięso gnije w jelitach?
To popularny mit, który funkcjonuje w sieci i kompletna bzdura. Każdy spożyty pokarm jest przez ludzki organizm rozbijany na drobne elementy: kwasy tłuszczowe, cukry proste, aminokwasy. Najpierw w żołądku (enzymy: pepsyny i kwas solny) i jelitach pracują enzymy trawienne, a w jelicie grubym dołączają jeszcze bakterie, jak widać nic co cenne się nie marnuje :) Co ciekawe enzymy produkowane przez nasz organizm z łatwością radzą sobie z białkiem (rozbijane na aminokwasy) i tłuszczem zwierzęcym, natomiast cukrami, skrobią i błonnikiem zajmują się dopiero bakterie, które zamieszkują nasze jelita. Po tym krótkim wyjaśnieniu już chyba nikt nie ma wątpliwości, że człowiek jest stworzony do jedzenia mięsa.
Popularne pytania
Jaki procent Polaków ma problem z zakupoholizmem?
Co można zrobić ze starym i nieużywanym smartfonem?
Czy Polska we wrześniu 1939 dysponowała nowoczesnym uzbrojeniem?
W którym kraju mężczyzna, aby wyjść za Czeszkę musiał wysłać do administracji państwowej jej nagie zdjęcie?
Po czym poznać, że ktoś tonie?
Które miasto uważane jest za stolicę hazardu?
Gdzie znajdowała się najwyższa konstrukcja do 1991 roku?
Która atrakcja turystyczna Europy nie jest dostępna dla kobiet?
Jaki kolor najskuteczniej łagodzi stres?
Czy niedzielną mszę można zastąpić mszą w innym dniu?
Czy intensywnie ćwicząc mięśnie brzucha osiągniemy sześciopak (kaloryfer)?
Kiedy rozpoczęły się przygotowania do puczu wojskowego w 1981 roku?
Wyznawcy jakiej religii nie noszą kasków na budowach?
Kto wymyślił lody na patyku?